Scrisoarea unui profesor catre ministrul Educatiei: „Clacam toti”

Ecaterina Andronescu: „Este de neacceptat ca profesorii sa dea meditatii copiilor din clasa lor. Sau sa-i ia la propriul after school. Vom lua masuri legislative”
august 13, 2019

Scrisoarea unui profesor catre ministrul Educatiei: „Clacam toti”

Acesta sustine ca schimbarile din invatamant, anuntate de pe-o zi pe alta, bulverseaza profesorii, atragand atentia asupra birocratiei, dar si a altor situatii neplacute cu care are de-a face zilnic.
Va prezentam scrisoarea completa a lui Alin Giulea catre ministrul Educatiei:
„Stimata doamna ministru Ecaterina Andronescu,
Am citit cu interes proiectul „Educatia ne uneste”.
Si am inteles ca… ori directorii de departamente s-au senilizat, ori va sapa inadins.
Cale de mijloc nu exista!
Pana ajungem la discutia despre aceasta „vizuina” a educatiei in care suntem bagati pana dincolo de cap,as vrea sa discutam putin despre erorile grave de organizare a invatamantului preuniversitar pe care absolut nimeni nu le corecteaza,cu toate le cunoaste intreaga comunitate a acestui nivel de invatamant.
Suntem ametiti de pe un an scolar la altul, de la o luna la alta, de pe un semestru pe altul.
De la o zi la alta!!!
Ba e pretransferul dupa titularizare, ba e inainte.
Vine un istet si spune ca educatia fizica se elimina de la clasele pregatitoare-clasa a doua,apoi veniti dumneavoastra si spuneti ca nu ati semnat asa ceva.
Apare ordin de ministru pe 13.05,se anuleaza pe 14.05….
Cineva nu isi face treaba. Cineva ne omoara cu zile in haosul asta !!!!
ARACIP-ul anunta lista scolilor ce urmeaza sa fie vizitate pana la 13.06….pe data de 14.05. Verificati informatia pe site-ul lor,va rog.
Vizitele ARACIP sus mentionate se vor desfasura intre 20.05 si 7.06.2019.
In saptamana 20.05-24.05 sunt evaluari nationale +organizarea sectiilor de votare pentru Europarlamentare2019.
De pe 27.05.2019 se intra in febra incheierii anului scolar, evaluare nationala, cataloage, serbari de sfasit de an.ARACIP POATE EVALUA IN 2 SAPTAMANI DE SCOALA toate cele 264 de scoli propuse? Teancuri de hartie, tone de maculatura. Un stres inutil pe sfarsit de an scolar.Un an obositor si chinuitor.
Suntem oameni, nu roboti, stimata doamna.
Anul acesta se sustin lectiile la clasa pentru titularizare 2019 si in ultimele 3 (trei) zile de scoala !!
Avem directori si inspectori scolari care ne suna la ora 21.00, sambata, duminica pe la 17.00.
Avem inspectori scolari ce ne iau cu arcanul la mitinguri.
Suntem umiliti de parinti,suntem umiliti de elevi, suntem umiliti de superiorii ierarhici. Murim cu zile in scoala de stres si de nepasare.Ne taraim picioarele obosite de la un etaj la altul,dintr-un sat in altul pana la 65 de ani. Daca ii mai prindem.
Viziunea discutata mi-a adus un nod in gat. Si lacrimi in ochi. De umilinta si umilire. Ni se spune verde in fata ca vom face after school obligatoriu si in mod gratuit. Vom sta conform celor scrise negru pe alb intr-o hartie nesemnata de nimeni cate 8 ore pe zi in scoala.Apoi vom face activitati extracuriculare cu familia elevului(probabil dupa ora 17, la scoala sau la domiciliul acestora) Vom corecta in miez de noapte lucrari,vom pregati lectii pe a doua zi. Scolile in mediul rural invata in doua schimburi. Primar dimineata, gimnaziu dupa amiaza. Unde le dam de mancare? In sala lor de clasa? Unde ii bagam pe toti sa invete 8 ore pe zi,cate 9 clase pe scoala, daca acea scoala are 5 sali mari si late? Asa e in majoritatea scolilor din mediul rural…4 sali de clasa+1 sala de laborator (desfiintata de AEL-ul lui Funeriu, AEL desfiintat de clasa pregatitoare.)
Renuntam la lectia traditionala in clasele VII-IX (conform viziunii) si lucram in ateliere, pe o parte practica si creativa. Pai, noi nu am mai primit in scoli o eprubeta sau o harta geografica din 2012….
Consilierul de cariera devine un mic Dumnezeu? „Tu esti bun de liceu,tu nu esti bun”.
Se elimina notarea si calificativele in primii 3 ani de studiu. Si ne vom trezi in al patrulea an cu elevi ce nu stiu sa scrie, nu stiu sa citeasca.Si e prea tarziu pentru ei sa faca „A” de tipar si „b” de mana….Prostul daca este prost, trebuie lasat repetent de mic. Sa invete scris-citit-calcule primare BINE, si abia apoi sa treaca in clasa urmatoare.
Am obosit. Toti invatatorii, toti profesorii, toate secretarele si toti contabilii au obosit……
Din 1990 incoace, profesorii au capatat numai obligatii si hartii de facut, iar elevii numai drepturi.Parintii fac ce vor din noi, la ce ora vor. Fondurile alocate sunt insuficiente. Inghetam iarna si murim de cald vara in clase prost aerisite, prost iluminate.
S-au marit salariile,evident ca recunoastem acest lucru. Insa nu se merita in acest moment sa ne nenorocim pana la 65 de ani cu un catalog sub brat si fara manuale pe banci.
V-as suna personal la 0745179XXX.
Prefer sa las randuri scrise,pentru a putea fi recitite si analizate.Daca am sau nu dreptate.Si completate de alti colegii cu mai multa experienta decat mine.Eu am doar 20 de ani batuti pe muchie in invatamantul romanesc.Cine a facut ,,vizuina” asta,cati ani are in scoala romaneasca ?
Stim ca exista solutii. Avem solutii. ,,Viziunea” in forma asta, insa, este o utopie. Fara o baza materiala moderna, ramane un vis frumos.
Lectiile nu pot fi atractive pentru elevii de azi, daca nu se desfasoara practic sau/si cu aparatura multimedia cel putin 30 de minute din timpul alocat.
After-school gratuit nu exista. Va fi un program ,,lapte-corn” reloaded ,cu specificarea ca elevii problema tot vor lipsi. Parintii vor folosi scoala doar ca un ,,baby-sitting” gratuit.
Norma de 40 de ore/saptamana este un efort psihic urias pentru cineva care ar lucra cu 25-30 de elevi cate 8 ore pe zi.
Un consum nervos urias.
Nu ne duceti acolo.
Clacam toti.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *